De weg naar SOUDAL OPEN 2025 ligt open

Bron: Keep it Green

De centrale rol van de greenkeeper op het Belgische golf landmarkevent

In 2025 vindt de vierde editie van Soudal Open plaats, de Belgische manche van de DP World Tour. Het lijkt nog veraf, maar het geliefde landmarkevent voor golffans en spelers is een organisatorisch huzarenstukje dat met flink wat voorbereiding komt. Een van de uitdagingen is de kwaliteit van de velden op-en-top houden, en daarvoor staan toegewijde greenkepers garant. 

Where golf dreams come true

Soudal Open is een groot internationaal golftornooi dat sinds 2022 in Vlaanderen wordt gehouden op de Rinkven International Golf Club in Schilde, een prachtige golfbaan met 36 holes in een groene omgeving. Met de aanhoudende groei van de Belgische golfsport, de topprestaties van Belgische sterren op de Tour, en de opkomst van aanstormend talent wil organisator Golazo de sport promoten door de permanente aanwezigheid van een DP World Tour-evenement in Vlaanderen.

“Met een wereldvermaarde sponsor als Soudal en met het professionalisme van Golazo hebben we elk jaar weer alle troeven in handen voor een buitengewoon tornooi”, vertelt Michael Jones, tournament director. “Niet enkel voor de Belgische en internationale golfliefhebbers, maar ook voor de spelers. We zijn dankbaar voor de +15.000 bezoekers in 2024, een flink pak tv-kijkers, onze volgers op sociale media en de ontelbare fijne reacties. De terugkeer van de DP World Tour naar België was op vele vlakken al een succes, en elke editie gaan we samen met Golazo voor nóg beter.”

“Klopt, daar engageren wij ons voor”, zegt ­Valentine Logé, projectmanager bij Golazo. “De datum en de locatie liggen nog niet vast, maar het programma en de line-up beloven spectaculair te worden. Het tornooi wordt gespeeld in een klassieke formule van vier dagen. Het is een unieke kans voor golffans om de beste Europese spelers aan het werk te zien in een stijlvolle omkadering, terwijl ook zakelijke bezoekers sfeervol kunnen netwerken.”

Goede baancondities

Van onschatbare waarde voor het prestigieuze Soudal Open zijn de baancondities. Golfbaanbeheer het hele jaar door is essentieel. “We worden begeleid door een agronoom, een teelttechnicus die gespecialiseerd is in duurzaam onderhoud van golfbanen”, meldt Michael Jones. “We hebben al een heel nat jaar achter de rug. De agronoom evalueert de baan tijdens de winter en adviseert ons. Milieuwetgeving, luchtcirculatie, zonlicht, waterhuishouding… allemaal van tel om een event als Soudal Open tot een succes te maken. En de rol van greenkeepers daarbij is van onschatbare waarde. Greenkeepers zitten niet stil tot de lente of zomer weer in het land is. Het is dagelijks werken om de golfbanen speelklaar te krijgen én te houden.”

Greenkeeper Simon Vercammen over de baancondities in 2024: “De derde keer dat de Soudal Open neerstreek op Rinkven heeft gezorgd voor de nodige knowhow om de baan op topniveau te krijgen. Het voorbereidende werk in de maanden ervoor mag niet onderschat worden. Het waren lange werkdagen. Met ons vakkundig en gedreven team hielden we een zo strak mogelijke planning aan, met het oog op uniformiteit in vaak extreem natte omstandigheden. Elke droge dag werd maximaal benut om essentiële bewerkingen uit te voeren. Ons finale doel is telkens weer een strakke lay-out, gezonde bodem en gesloten grasmat te bekomen. Dat we de professionele golfers een perfect bespeelbare baan hebben kunnen bezorgen, ondanks een kletsnatte week, geeft ons de grootste voldoening.”

“Bij Rinkven International Golf Club kunnen we het hele jaar door rekenen op een geweldig team van greenkeepers met kennis van zaken”, voegt Valentine Logé toe. “We zoeken samen altijd naar betere manieren om zo efficiënt mogelijk de gewenste middelen en machines in te zetten om een goed onderhouden omgeving voor de spelers te garanderen. De greenkeepers bereiden de baan maanden van tevoren voor, met specifieke aandacht voor de condities van de greens en fairways. Dit omvat het afstellen van maaihoogtes, het verbeteren van drainage, en het plannen van speciale onderhoudsschema’s om de baan in topconditie te brengen op het moment van het toernooi. Tijdens Soudal Open 2024 waren de reacties van de spelers lovend, en dat belooft om ook voor 2025 topspelers aan te trekken.”

The place to be voor elke greenkeeper

Renaud Leroy was al eens greenkeeper op Soudal Open, en hij vertelt over deze bijzondere ervaring. “Deelnemen aan Soudal Open betekent mee bijdragen aan een project dat de Belgische golfsport naar het hoogste niveau tilt. Op persoonlijk vlak geeft het je de kans om andere golfliefhebbers te ontmoeten en meer dan een week lang achter gesloten deuren ongelooflijke momenten te beleven. Het is een opportuniteit om bij te leren over de beste methodes om golfbanen te onderhouden en te sparren met peers. Een aanrader voor elke greenkeeper.”

Timothy Bruneel van het Greenkeepers-team van Rinkven International Golfclub kan dat alleen maar beamen. “Als greenkeeper Soudal Open kunnen meemaken is fantastisch. Je komt in contact met gepassioneerde collega’s uit binnen- en buitenland. Tijdens het evenement is de agronomist van DP World Tour aanwezig en krijg je veel tips & tricks. Ideaal om bij te leren en te implementeren op je eigen golfbaan. We hadden in 2024 zelfs mensen uit Italië, Spanje en Zweden. Misschien zal er volgend jaar een van onze greenkeepers naar de Italian Open gaan op Argentario Golf club. Daar doe je het voor. Dus niet twijfelen, echt doen. Je zal zien dat het een leerrijke en leuke ervaring is die je alleen maar ten goede kan komen.”

Interesse om als greenkeeper aan zet te zijn tijdens Soudal Open 2025, en dit volgens de normen van een internationaal toptoernooi? Stel je zeker kandidaat. Je krijgt veel in ruil, zoals de complete belevenis van een DP World Tour wedstrijd, een stijlvol Soudal Open kledingpakket, een ingelijst diploma ‘Official greenkeeper Soudal Open’ en veel meer. Ook op de nodige begeleiding kan je rekenen. Neem contact op via info@soudalopen.be voor meer info.

“Tijdens het event verdubbelen we het team dat instaat voor het golfbaanonderhoud”, besluit ­Michael Jones. “We hebben een dertigtal greenkeepers nodig, dus bij deze een warme oproep om deel uit te maken van een magisch golftreffen.”