Bron: Keep it Green
In het hart van België, te midden van de betoverende Falnuée-streek, vind je Golf de Falnuée. Een ware schatkamer waar natuur en passie voor golf hand in hand gaan. Het was een gedreven familie die in 1987 de basis legde voor dit pittoreske landgoed van 65 hectare, waar een gerenommeerde golfbaan zich uitstrekt rond een geklasseerde 13de-eeuwse kasteelhoeve. Maar Golf de Falnuée is veel meer dan zomaar een golfbaan. Het is een oase van biodiversiteit en een toonbeeld van duurzame ontwikkeling.
Meer nog dan een bloeiende onderneming, is Golf de Falnuée het hartverwarmende verhaal van een familie met een passie voor natuur en golf. In 1987 kocht de familie Jottrand een landgoed van 45 hectare met een historische kasteelhoeve. De ambitie was van meet af aan om een golfbaan van wereldklasse te creëren zonder afbreuk te doen aan de geschiedenis en natuurlijke schoonheid van de locatie. Al snel kwam het project in een stroomversnelling, en momenteel beschikt de golfclub over 18 uitdagende holes verspreid over een weelderig, glooiend landschap van 65 hectare.
Hartelijkheid en biodiversiteit troef
Bij Golf de Falnuée staat een vriendelijk, discreet en ervaren team klaar. Met drie greenkeepers en een mecanicien kiest de familie ervoor om al het onderhoud op het terrein zelf uit te voeren. Die hands-on aanpak resulteert in minutieuze aandacht voor elk detail, wat dan weer de mogelijkheid geeft om flexibel in te spelen op veranderende omstandigheden.
Wat Golf de Falnuée zo bijzonder maakt, is het perfecte huwelijk tussen traditie en biodiversiteit. De baan slingert over een gevarieerd terrein, dat met zijn ruim 5 hectare uitgeroepen is tot Natura 2000-gebied. Een van de pareltjes is het kalkgrasland, dat zich onder de fairway op hole 14 bevindt. Dit unieke stuk natuur is de thuisbasis van zeldzame flora, vergelijkbaar met die van de Alpen of Zuid-Frankrijk. Het grasland, dat kan baden in de ochtendzon, herbergt een diversiteit aan planten die je normaal niet in deze regio zou verwachten.
Balans tussen traditie en duurzaamheid
De uitdaging bij Golf de Falnuée is een evenwicht te vinden tussen traditie en duurzaamheid, vooral in het licht van het wisselvallige Belgische klimaat en strenge milieunormen zoals de Zero Phyto-doelstelling. Die verbiedt het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen.
“De economische en politieke uitdagingen voor golf erkennen is van cruciaal belang, vooral met het oog op de verschillende regelgeving tussen de regio’s. We hebben te maken met concurrentievervalsing vanwege de Zero Phyto-norm”, zegt Jean Jottrand, mede-eigenaar en oprichter. “Het Zero Phyto-principe is een voorzorgsmaatregel, maar we mogen de jaren van wetenschappelijk onderzoek niet vergeten die nu niet meer in praktijk worden gebracht door deze nieuwe norm. Het voorzorgsprincipe dreigt de antithese van vooruitgang te worden.”
Hoe we die uitdagingen aan kunnen gaan? “De toekomst ligt in de genetica”, voegt Jean Jottrand toe. “Door te investeren in meer resistente grasvariëteiten en de toepassing van milieuvriendelijkere mechanische onderhoudspraktijken – doorzaaien, boren en verticuteren – wil Golf de Falnuée het voortouw blijven nemen in de sector en tegelijkertijd de nieuwe uitdagingen aangaan.”
Een delicaat evenwicht tussen traditie en duurzaamheid, tussen passie voor golf en behoud van het milieu. Als parel in de regio is het golfresort met hotel zowel een paradijs voor golfliefhebbers als een schoolvoorbeeld van harmonie tussen mens en natuur.
Ontdek het inspirerende verhaal van een familiedomein waar natuur en golf elkaar ontmoeten. Golf de Falnuée past zich moeiteloos aan de toekomst aan zonder het verleden en duurzaamheid uit het oog te verliezen.