Bron: Keep it Green
Voor deze aflevering van ‘Greenkeeper aan het woord’ keken we ‘achter de kazerne’ in Mechelen. Voor het AFAS-stadion is ‘Jeanke’ heer en meester over al wat groen is. Daarnaast is hij een fervent supporter van de traditieclub KV Mechelen. Jeanke is al vanaf zijn zestiende betrokken bij de club, eerst als vrijwilliger en nu al vele jaren als greenkeeper. Zijn passie voor KV Mechelen is duidelijk: hij beschouwt het stadion én het veld als zijn eigen ’tuin’.
Jan Van Seghbroeck: “Als greenkeeper ben ik verantwoordelijk voor het uitgebreide onderhoud van het voetbalveld, wat inhoudt dat ik dagelijks maai en me bovendien meer dan genoeg kan bezighouden met prikken, doorzaaien, bemesten en andere gerelateerde taken. Ik werkt hiervoor nauw samen met mijn trouwe collega Jordy en krijg ook heel wat ondersteuning van Kim en Thierry van De Ceuster, waarmee KV Mechelen een contract heeft lopen.”
Weersafhankelijk werk
“Eigenlijk is iemand zoals ik voor tachtig procent afhankelijk van het weer”, gaat Jan verder. “De uitdagingen van een voetbalveld perfect onderhouden zijn dan ook heel divers. Toch een heel verschil met vroeger. De eisen voor een grasmat in de Pro League zijn ‘als dag en nacht’ in vergelijking met vroeger.
Die grote modderpoelen voor de goals, zoals je twintig jaar geleden nog zag, dát kan nu echt niet meer, hoor. Nu moet de mat er in alle omstandigheden onberispelijk bij liggen, terwijl het aantal matchen en trainingen sterk is toegenomen. Maar ondanks de strengere wensen en eisen ben ik écht wel heel trots op de kwaliteit van de grasmat – een van de vier natuurgrasvelden in de Belgische competitie – van KV Mechelen, die bekend staat als een van de beste in België. Passend voor een traditieclub als de onze, vind ik.”
De toekomstmuziek van de hybride grasmat
Want naast zijn werk als greenkeeper is ‘Jeanke’ ook een grote fan van KV Mechelen. Hij bekijkt de wedstrijden zowel vanuit zijn professionele perspectief als als supporter, altijd oog houdend op de staat van het veld.
Jan: “Ik kan je verzekeren dat ik elke wedstrijd met een dubbel gevoel bekijk. Ik supporter minstens even hard als de rest, maar als ik een speler een sliding zie starten of in de grond zie schoppen, kan ik toch niet laten om na te denken welke reparatiewerken ik na de match weer zal moeten uitvoeren. Want het is dikwijls puzzelen, om alles in zijn originele staat te herstellen.”
“Eigenlijk zou een hybride grasmat veel kunnen oplossen. Want bij zo’n mat worden elke twee centimeter vezels verweven, die tussen zestien en achttien centimeter diep gaan. Een hybride grasmat is dan ook veel sterker dan een natuurgrasmat en is zowat altijd bespeelbaar. Het blijft voorlopig toekomstmuziek, maar is toch iets om als gepassioneerde greenkeeper naar uit te kijken.”
Tussen twee werelden, voetbal en familiebedrijf
Jan Van Seghbroeck maakt deel uit van een deal tussen De Ceuster en KV Mechelen. Hij is, samen met Jordy, in dienst van het familiebedrijf uit Sint-Katelijne-Waver, maar wordt – om het in voetbaltermen te zeggen – ‘uitgeleend’ aan KV Mechelen.
“Dat heeft natuurlijk een paar serieuze voordelen. We werken in het stadion voornamelijk met enkele Dennis-kooimaaiers.
Maar als we iets nodig hebben, zoals bezanders, stekkers…, heb ik maar een paar kilometer te rijden en ik heb toegang tot het gigantische machinepark van De Ceuster. Die open-deurpolitiek waardeer ik echt enorm en de familiale sfeer wordt gewoon doorgetrokken van De Ceuster naar KV Mechelen en omgekeerd. Mijn rol is vrij uniek en ik ben heel trots op mijn bijdrage aan de club, als medewerker én als supporter”, lacht ‘Jeanke’.